אורות מלאכותיים מייצרים כאוס אקולוגי ומשבשים את המחזור הטבעי של הצמחים.
בשנת 2014 קבוצת מדענים בריטיים התיישבו מתחת לפנס רחוב בשכונת מגורים באישון ליל. הם ביקשו לברר עד כמה משפיע האור על פרפרי הלילה שמתפקידם לפזר את הצוף בין פרחים שונים. 70% נמשכו אל האור והזניחו את הפרחים כליל. זוהי דוגמא אחת מבין רבות אחרות על השפעת האור המלאכותי על הטבע בו אנו חיים.
האור המלאכותי מקיף כרבע מכדור הארץ, ומספר זה גדל ב-6% בכל שנה. מעט ידוע על ההשפעות השליליות של תאורה מלאכותית – אך כבר ידוע מספיק כדי להבין שהצמחים סובלים רבות מאור זה.

האור פוגע במחזור הטבעי עליו הם סומכים, על יכולתם לזהות אור טבעי, ועל מערכת היחסים העדינה שלהם עם החרקים המפזרים את הצוף.
את התופעה אותה חווים הפרחים מקבילים מספר חוקרים לתופעה אנו מכנים כג'ט לג. הגוף אינו מזהה את מחזור האור לו הוא מורגל וכתוצאה מכך יש תחושת עייפות ללא יכולת להירדם, עם מצב רוח ירוד. עכשיו דמיינו שאתם עץ שנגזר מזלו להיות שכן של פנס רחוב התמיד דלוק – זה הופך את חייו מקצה אל קצה.
צמחים זקוקים למחזור שינה כמו כל יצור אחר. במחזור הלילה הם מבצעים פעולות שונות מאשר במהלך היום. הם זקוקים תמיד לדעת מה השעה כדי לתפקד בצורה מוצלחת.
לצמחים יש כ-13 קולטני אור שונים אותם המדע מכיר. 8 מהם קולטים קרינת שמש וחמישה מכוונים לקלוט את אור הירח והכוכבים. כאשר האור המלאכותי מאיר את הצמחים ללא הפסקה הם נכנסים למצב לחץ, בדומה לאצן מרתון שלא עוצר רגע לנוח. בסופו של דבר זה הורג את הצמח.
הפתרון פשוט, והוא אינו דורש השקעה כספית אלא אף יחסוך כסף רב – פשוט לכבות את האור בלילה.
לקריאה נוספת
לילה טוב